کلینیک اعصاب و روان آکسون، کلینیک روانپزشکی آکسون: احتمالاً بارها با اسامی متخلف بیماری روانی را شنیدهاید، حتی شاید بین اطرافیانتان شخصی مبتلا به یکی از بیمارهای روانی داشته باشید، آیا میدانید به چه حالت روحی بیماری روانی میگویند؟ در چه صورت یک بیمار روانی نیاز به بستری شدن در کلینیک اعصاب و روان دارد یا نشانههای هر بیماری روانی چیست؟ در مقالات مربوط به بیماریهای اعصاب و روان سعی میکنیم به این سؤالات پاسخ دهیم.
طی قرون گذشته با افرادی که به بیماری یا اختلال روانی مبتلا بودند به خوبی رفتار نمیشد، در حقیقت رفتاری بسیار خشن و وحشیانه با آنها داشتند؛ در گذشته مردم تصور میکردند که علت این اختلالات روانی حلول شیطان یا نیروهای ماورایی در فرد بیمار است و برای اینکه شیطان بدن فرد را ترک کند بیمار را در بدترین شرایط جسمی و روانی قرار میدادند، شرایطی مانند با آب داغ غسل دادن آنها، شلاق زدن، گرسنگی دادن و هر شکنجه دیگری.
اما در دوران رنساس دیدگاه برخی اطباء درباره بیماری روانی تغییر کرد، حتی بعضی نسبت به بی مسئولیتی جادوگران دربرابر اعمالی که در مواجه با بیماران انجام میدهند شدیدا انتقاد کردند.
اما در قرن هجدهم به دلیل روشنگریها و دستاوردهای علمی، تفکرات قدیمی جای خود را به تئوریهای جدید درباره بیماری روانی دادند. به این ترتیب دیگر بیمار روانی را ناشی از حلول شیاطین و ارواح نمیدانستند حتی در همین دوران بود که اولین بار اصلاح بیماری اعصاب به انگلیسی Neurotic یا Neurosis استفاده شد.
بهتدریج فعالیت پزشکان در این زمینه باعث اتفاق مهمی شد یکی از تأثیرگذارترین اشخاص در این دوره فیلیپ پینل بود. او زنجیر را از پای بیماران روانی باز کرد همچنین طبقهبندی از بیماری روانی را ارائه کرد، او وراثت و تأثیرات محیطی را از دلایل اصلی ابتلا به بیماری روانی بیان کرد، حتی توانست با ارائه متد درمان اخلاقی علائم برخی بیماران را کاهش دهد. بسیاری فیلیپ پینل را پدر علم روانپزشکی میدانند.
اما در پایان قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم سرعت تغییرات و پیشرفت در این دوره بسیار زیاد شد. اصطلاح اسکیزوفرنی برای اولین ابداع و شوک الکتریکی معرفی شد، زیگموند فروید یکی از اولین روانشناسان و مبدع روانکاوی بود و خودآگاه و ناخودآگاه را مطرح کردن. همچنین ریشه بسیاری از مشکلات را ناشی از تعارضات زمان کودکی میدانست. از دیگر دانشمندان علم روانشناسی در این زمینه میتوان به آدلر، یونگ، کارن هورنای اشاره کرد.
سرعت تغییرات و پیشرفت حتی بعد از جنگهایی جهانی افزایش یافت. درمانیهای جدید به ویژه رواندرمانیهای کوتاهمدت معرفی شدند و درمان آنالیتیک مطرح شد و شناخت درمانی وارد کارزار شدند. از طرفی نیز همزمان با پیشرفتهای روانشناسی کشف و یا تولید داروهای مناسب برای بیماران به تنهایی یک انقلاب به حساب میآمد. معروفی داروهای مانند لیتیوم، داروهای ضد افسردگی سه حلقهای مانند ایمیپرامین و همچنین مهارکنندههای MAO، کلردیازوپوکساید، دیازپام و فلوکستین همه در همین قرن اخیر به وقوع پیوست.
بیماری روانی به طیف گستردهای از ناراحتیهای روانی گفته میشود که بر روی توانایی فکر کردن، احساس و رفتار تأثیر میگذارد و فرد مبتلا نمیتواند امور روزمرهاش را به خوبی انجام دهد. بیماری یا اختلالات روانی معمولاً در نوجوانی و یا اوایل جوانی شروع میشوند یا علائم را نشان میدهد.
برخی از مبتلایان فقط یک دوره واحد از بیماری روانی را تجربه میکنند، اما برای بسیاری نیز نشانههای بیماری حالتی دورهای دارند. در بسیاری از موارد نشانههای اختلالات یا بیماری روانی را میشود با ترکیبی از دارو و رواندرمانی کنترل کرد. بهترین راه برای تشخیص و درمان اختلالات روانی مراجع به یک کلینیک روانپزشکی در تهران است.
هر بیماری روانی نشانگان ویژه خود را دارد اما با اینوجود علائم زیر میتواند نشانهای از وجود یک مشکل جدی باشد.
اعتیاد و بیماری روانی ارتباط معناداری با یکدیگر دارند برخی از اختلالات روانی بیمار را به سمت مصرف مواداعتیادآور سوق میدهد و از طرفی مصرف بیش از اندازه و اعتیاد به این مواد نیز میتواند زمینه را برای بیماری روانی آماده کند.
مرکز ترک اعتیاد آکسون است که ضمن ارئه خدمات درمان بیماریهای روانی همزمان به درمان اعتیاد نیز میپردازد و در این راه بسیار موفق بوده است.
باید به این نکته توجه داشت که هر کس در دوره هایی از زندگی خود ممکن است درگیر احساسات غیرقابلکنترلی مثل افسردگی، اضطراب و تنشهای روانی را تجربه کند و گرچه احساسات پریشان کننده هستند ولی به این معنا نیست که آن فرد به یک بیماری روانی مزمن مبتلا شده است.
متأسفانه برخی بیماری روانی را با ناتوانی هوشی برابر میدانند که بههیچوجه چنین چیزی درست نیست. ممکن است شخصی همزمان به بیماری روانی و ناتوانی هوشی مبتلا باشد ولی این دو هیچ ارتباطی باهم ندارند.
دلیل اصلی و دقیق بیماریهای روانی مشخص نیست، به احتمال زیاد چند عامل متفاوت موجب بروز بیماری روانی که در ادامه برخی را بررسی میکنیم:
شیمی مغز نقش مهمی در این زمینه دارند، تغییراتی که در انتقالهای عصبی و پیامرسانهای درون مغز ایجاد میشود نقش مهمی در ابتلای افراد به بیماری روانی دارند.
اگر مادر با بیتوجهی در دوران بارداری از مشروبات الکی و هر ماده اعتیادآور دیگری مصرف کند با خود را در معرض مواد شیمیایی و سموم قرار دهد این سموم روی حتما روی جنین تاثیر منفی گذاشته و خطر ابتلا به بیماریهای روحی روانی را در او افزایش میدهد.
وجود هرکدام از دلایل بالا ریسک احتمال ابتلا به بیماری روانی را به اندازه چشمگیری افزایش میدهد، اگر یکی از نشانههای بیماری روانی را در خود یا عزیزانتان میبینید هرچه سریعتر به یک کلینیک روانپزشکی مراجعه کنید.
اتفاقات پر استرسی که هر شخصی در طول زندگی تجربه میکند میتواند به مرور باعث رشد و پیشرفت یک بیماری روانی شود. اتفاقات ناگوار و تنشهای روانی میتواند فردی را دچار اختلال استرس پس از آسیب روانی کند و یا تغییر زیاد در مراقبتکنندگان نوزاد بهویژه در طول مدت شش ماهگی تا سه سالگی میتواند منجر به اختلال دلبستگی واکنشی شود.
ژنتیک و وراثت نقش مهمی در ابتلا به بیماری روانی دارد، شخصی سابقه خانوادگی بیماری اسکیزوفرنی دارد بیشتر سایر افراد در معرض خطر ابتلا به بیماری روانی است.
وراژت و ژنتیک یکی از عوامل ابتلا به اختلالات روانی
بیماری روانی مشکلات و آسیب فراوانی به فرد و اعضای خانواده وارد میکند و تقریبا در تمام مسائل زندگی تاثیر منفی دارد که فهرستوار به برخی از مشکلات اشاره میکنیم:
همانطور قبلا نیز اشاره کردیم بیماری روانی هم میتواند یکی از دلایل ابتلا به اعتیاد باشد و هم میتواند یکی از عوارض بیماری روانی باشد. کلینیک ترک اعتیاد آکسون از معدود مراکز چند تخصصی است که برای درمان همزمان اعتیاد و بیماری روانی خدمات تخصصی ارائه میدهد.
بیمار برای درمان هرکدام از اختلالات باید زیر نظر یک روانپزشک و روانشناس باشد، درمان برخی از بیماریها نیز نیاز به بستری در مرکز اعصاب و روان دارد. کلینیک شبانه روزی روانپزشکی آکسون مجهزترین و بهترین کلینیک اعصاب و روان در سراسر ایران است که خدمات ویژهای به بستری شدهگان ارائه میدهد.
برای تشخیص وجود بیماری در فرد، روانشناس اول شرححال بیمار را بپرسد و از فرد درباره علائمی و احوالاتی که تجربه میکند و مشکلاتی دارد سوال میکند. احتمال دارد روانشناس از خانواده فرد مبتلا نیز درخواست کند تا در بعضی جلسات حضور داشته باشند تا هر اگر نشانهای در شخص میبینند شرح دهند.
احتمال دارد قبل از تأیید تشخیص نیاز باشد فرد آزمایشانی بدهد، از آنجایی بروز برخی بیمارهای روانی مثل افسردگی میتواند به دلیل اختلال در کار تیروئید باشد نیاز است که چنین آزمایشانی از افراد گرفته شود.
ممکن از فرد خواسته شود تا پرسشنامههای را پر کنند یا یک تست روانشناسی انجام شود. این آزمون و پرسشنامههای میتواند به تشخیص صحیح بیماری و اختلال و شدت آن کمک کند.
درمان به نوع بیمار و شدت آن وابسته است. برخی بیماریها مانند اختلالات روانپریشی به داروهای واکنش مثبتی نشان میدهند. اما برخی دیگر مانند اختلالات شخصیت در بهترین حالت بیشتر با صحبت کردن با درمانگر بهبود مییابد. در هر صورت نتیجه درمان در هر شخصی متفاوت است. روانشناسان و روانپزشکان حاضر در کلینیک روانپزشکی اعصاب و روان آکسون در اولین گامهای درمان به خانواده و بیمار توصیه میکنند که راه درمان در راه درمان صبور بوده و به دنبال نتیجه سریع نباشند.
سخن آخر
در این مقاله مختصری از تاریخچه بیماری روانی و علوم مربوط به آن را خواندیم همچنین به نشانههای آن نیز اشاره کردیم. درصد زیادی از مردم حداقل یکبار در طول زندگی این اختلالات را تجربه میکنند و یا به صورت مزمن به این بیماریها مبتلا هستند از آنجایی که این اختلالات تقریبا تمام زندگی بیمار و حتی خانواده بیمار را تحت تاثیر قرار میدهد و از این بابت تشخیص و درمان و یا کنترل به موقع آن اهمیت فراوانی دارد. برای تشخص این بیماریها باید به روانشناس و روانپزشک مراجعه کرد و در صورت نیاز به بستری به بهترین کلینیک روانپزشکی مراجعه کرد.
کلینیک شبانه روزی روانپزشکی آکسون از معدود کلینیکهای تخصصی اعصاب و روان در سراسر کشور است که به صورت تخصصی بر روی درمان و کنترل بیماریهای روانی فعالیت کرده و برای راحتی و آسایش بیماران امکانات رفاهی و لکوس را تدارک دیده و پرستاری بیست و چهار ساعته و واحد مجزا برای بانوان از دیگر مزایایی این کلینیک اعصاب و روان در تهران است.
همچنین با حضور مستمر افراد متخصص به خوبی از بیماران مراقبت کرده و تا به خوبی طول درمان را طی کنند و به بهبودی دست یابند برای اطلاع از خدمات با ما تماس بگیرید.