اختلال شحصیت پارانوئید چیست؟
کلینیک اعصاب و روان آکسون ، کلینیک روانپزشکی آکسون: طبق دستهبندی اختلالات شخصیت پارانوئید نیز مانند اسکیزوئید در دسته اول یا دسته افراد عجیب و غیرعادی طبقهبندی میشود. حتماً شما نیز چیزهای درباره پارانوئید شنیدهاید مانند اینکه این افراد شکاک و بدگمان هستند. در این مقاله بیشتر این اختلال شخصیتی را بررسی میکنیم.
در اختلال شخصیت پارانوئید فرد با ظن و شک رفتار و اعمال دیگران را تفسیر میکند، او رفتار اطرافیان را تهدیدآمیز، تحقیرآمیز و آسیبزننده برداشت میکند.
افراد مبتلا به این اختلال شخصیت نمیتوانند اعتراف کنند و یا بپذیرند که چه احساسات منفی به دیگران دارند، ترس از سوء استفاده و خیانت در آنها بسیار قوی است و حتی اگر مورد اعتماد بودن اطرافیان ثابت شود که بازهم اعتمادی به آنها ندارند.
معمولاً از رفتار و گفتار بسیار عادی و معمولی اطرافیان برداشت شخصی و غلطی دارند که باعث میشود رنجیده و خشمگین شوند و تا مدتها این احساس را درون خود نگهداشته و حتی پرورش دهند.
اولین نشانههای این اختلال در اوایل بزرگسالی با نشانههای مانند بدگمانی و سوءظنی که قابلاثبات نیست همراه است، سوءتعبیرهای مداوم از رفتار و نیت اطرافیان، بدجنس و بدخواه دانستن دیگران و نوعی بیاعتمادی مداوم بروز پیدا میکند.
روان درمانگران کلینیک اعصاب و روان آکسون معتقند درمان به موقع میتواند اثر پیشگیرانه از وخیمتر شدن حال بیمار داشته باشد. بهتر است در صورت مشاهده رفتارهای مشکوک به مرکز اعصاب و روان مراجعه کنید.
اهل دعوا و درگیری بودن از نشانههای پارانوئید
بهترین کلینیک روانپزشکی آکسون با همکاری درمانگران باتجربه در زمینه اختلالات میتوانند با بررسی نشانهها و علائم و تشخیص به موقع گام مهمی در روند درمان بیمار بردارند.
شیوع این اختلال بین 0.5 تا 2.5 درصد از کل جمعیت را در برمیگیرد. پارانوئید بین مردان شایعتر است و برخی معتقند شیوع بیشتری در گروهای اقلیت، مهاجران و سالمندان دارد. احتمال بروز این بیماری بین افرادی که در فامیل خود سابقه اسکیزوفرنی دارند بیشتر است.
افرد مبتلا به پارانوئید معمولا خودشان برای درمان اقدام نمیکنند و از طرف همسر و مدیر (صاحبکار) برای درمان به تراپیست و یا کلینیک روانپزشکی مراجعه میکنند.
به دلیل نحوه تفکر و رفتار افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید توانایی خود را در حفظ ارتباط اجتماعی را تدریج کاهش میابد، نمیتوانند در محیط شغلی، تحصیلی و اجتماعی به خوبی عمل کنند، درگیر دعواهای حقوقی با دیگران میشود و برای اینکه بتوانند افراد را “مجازت” کنند مرتب از آنها شکایت میکنند. از هم پاشیدن خانواده، از دست دادن شغل و حتی مسکن از دیگر خطراتی است که افراد مبتلا به این بیماری ذهنی را تهدید میکند.
از دست دادن شغل از عوارض پارانوئید
علت اصلی این بیماری هنوز مشخص نشده با این حال محققین تصور میکنند ترکیب عوامل ژنتیکی و روانشناختی در بروز چنین عارضهای دخیل است. با توجه به اینکه پارانوئید بین آنهایی که در فامیل خود فردی مبتلا به اسکیزوفرنی داشتهاند شیوع بیشتری دارد محققین تصور میکنند بین این دو اختلال شخصیتی رابطه ژنتیکی وجود دارد.
تجارب دردناک جسمی و عاطفی در دوران کودکی میتواند در ابتلا به پارانوئید نقش داشته باشد. عصبانیت بیدلیل یا حمایت بیحد و اندازه والدین میتواند منجر به احساس نا امنی عمیقی در کودک شود که در بزرگسالی به اختلال شخصیت پارانوئید تبدیل شود.
تاریخ و علائم بیماری را بررسی میکنند، احتمالا دارد از نظر فیزیکی نیز معاینه شود تا شرایط جسمی بیمار نیز بررسی شود و در نهایت فرد را به روانپزشک و روانشناس ارجاع میدهند، آنها برای تشخیص و درمان بیماریهای روانی و ذهنی آموزشدیدهاند. آنها با استفاده از گفتوگو و گرفتن تستهای روانشناسی که برای تشخیص اختلالات طراحیشده میتوانند نوع اختلال و سطح و شدت و ضعف آن را تعیین کنند.
تست روانشناسی در تشخیص پارانوئید
آکسون بهترین کلینیک اعصاب و روان در تهران که با متخصصین حرفهای همکاری میکند، روان درمان گران حاضر در مرکز روانپزشکی آکسون متعهدانه به دنبال بهبود شرایط بیمار هستند.
ازآنجاییکه عواقب این بیماری میتواند فاجعهبار باشد درمان همه جانبه برای بهبود لازم است. برنامههای مانند خودیاری وکمک خانواده میتواند تاثیر مهمی داشته باشد.
ازآنجاییکه دارو احساس سوءظن و بدگمانی را در بیمار افزایش میدهد و احتمال ترک درمان وجود دارد، دارودرمانی چندان توصیه نمیشود. ولی اگر با شرایط خاصی که عوارضی مانند اضطراب شدید و یا توهم زندگی عادی فرد با مشکل مواجه کند برخی داروها برای فرد تجویز میشود.
یکی از موفقترین و بهترین روش های درمانی برای اختلال پارانوئید رواندرمانی است. به دلیل مشکلاتی که در برقراری ارتباط با دیگران دارند باید درمان این افراد جدی گرفته شود.
درمان و معالجه میتواند در کنترل و بهبود شک و سوءظن موثر واقع شود، البته درمان چنین افراد بسیار دشوار است زیرا حتی به پزشک و درمانگر خود نیز شک میکنند. این اختلال اگر بدون درمان باقی بماند و یا نیمه رها شود مزمن میشود.
ایجاد اندکی اعتماد بین درمانگر و حفظ همین میزان اعتماد نیز کار پیچیدهای است و نیاز به تحمل و دقت بسیار زیادی میطلبد. در بسیاری از موارد درصدی از بیماری در فرد باقی میماند و این افراد نیاز به درمانی همه جانبه تا پایان زندگی دارند.
روان درمانی موثر در بهبود پارانوئید
آکسون بهترین کلینیک روانپزشکی در تهران و حتی سراسر ایران است که با حضور مستمر روانپزشک و روانشناس در کلینیک شبانه روزی اعصاب و روان آکسون بهترین راه درمانی برای بیماران را در نظر میگیرد. از روان درمانی تا خانواده و گروه درمانی گرفته تا خدمات تخصصی روانپزشکی که همگی زیر نظر بهترین متخصصین انجام میپذیرد.
سرنوشت و آینده این افراد بستگی بهشدت و وخامت بیماری دارد. اگر بیماری حالت مزمن پیداکرده باشد تا پایان عمر با آنها خواهد بود البته بعضی توانایی کنترل بیماری خود را دارند و میتوانند تشکیل خانواده بدهند و شغل مناسبی بهدست بیاورند. اما تعداد زیادی از این بیماران ناتوان باقی میمانند.
تا به حال راه و شیوهای برای پیشگیری از این اختلال پیدا نشده، اما درمان برای افرادی که مستعد این اختلال هستند میتواند سودمند باشد.
سخن پایانی
در این مقاله با اختلال پارانوئید آشنا شدیدم. افرادی که به این اختلال مبتلا هستند، تقریبا به همه شک دارند و به دیده سوءظن نگاه میکنند. و حتی اگر با دلیل ثابت شود که اطرفیان مورد اعتماد هستند باز هم مشکوک هستند زندگی با چنین فردی بسیار سخت خواهد بود. درمان چنین اختلالی نیازمند صبر و حوصله چه از طرف درمانگر و چه خانوادهی اوست.
کلینیک شبانه روزی روانپزشکی آکسون، یکی از بهترین و برجستهترین مراکز درمانی برای بیماران اعصاب و روان در سراسر ایران است. این مرکز دارای فضای مناسب و محیطی آرام و امن با پرسنلی متعهد و حرفهاست. حضور مستمر روانپزشک و روانشناس و پرستاری بیست و چهارساعته یکی از ویژگیهای مهم و برجسته این کلینیک روانپزشکی است. برای کسب اطلاع بیشتر از خدمات با مشاورین ما تماس بگیرید.
2 دیدگاه ها
سلام با توصیفاتی که شما فرمودین خاله ی بنده دچار این بیماری پارانوئید هست و به هیچ عنوان حاضر به مراجعه به پزشک یا روان درمانگر نیست چه راه حلی دارید… چندین ساله که مادر بزرگم گرفتار این دختر شده دلمون براش میسوزه ولی هیچ کمکی از دستمون بر نمیاد… بسیار بسیار سوءظن داره اصلا فکر میکنه همگی دشمنش هستن.
همسر من تمام این علامتها رو داره ۱۵ ساله ازدواج کردم وپسر۱۱ ساله دارم همسرم شغل داره واهل کار ولی رفتارش منو دچار مشکلات روحی کرده.چه باید کنم .طلاق خواستم بگیرم اما باز به خاطر پسرم گفتم تحمل کنم ….الان چه کنم.از اول ازدواجم دکتر مغز و اعصاب رفته وقرص خورده چند سال اما ادامه نداده و الان ۴ ساله خودش قرص کلونازپام میخوره.کلیه سمت چپش هم مادر زادی ندارد.به خاطر مشکلاتی که داشتیم گفتم بریم؟ دکتر روانشناس اما میگه مگه من دیوونم.