ترک مرفین
ترک مرفین
ترک مرفین به دلیل میزان وابستگی جسمانی و روانی که در فرد ایجاد میکند، نیازمند استفاده از متدهای پزشکی و روان پزشکی استانداردی است که در کنار اراده قوی برای ترک این داروی مخدر بکار گرفته میشود. در حقیقت این مهم است که ترک این دارو، تحت نظارت پزشکی انجام شود چرا که قطع ناگهانی و خودسرانه آن، منجر به بروز عوارض بسیاری همچون درد عضلانی و اضطراب میگردد.
در صورتیکه خود و یا بستگان شما، در دام مرفین گرفتار شده اید، همین امروز اولین قدم را برای رهایی از این داروی مخدر بردارید. ما در کلینیک ترک اعتیاد آکسون در کنار شماییم تا بتوانید مرفین را بدون جایگزینی با دیگر داروهای مخدر، بطور کامل ترک نمایید.
مرفین چیست و چرا ترک آن از اهمیت برخوردار است؟
مرفین (Morphine) یکی از انواع داروهای مسکن است که برای تسکین دردهای بسیار قوی در پزشکی کاربرد داشته و از شیره گیاه خشخاش بدست می آید. مرفین با تاثیر بر روی سیستم عصبی مرکزی اعم از مغز و نخاع، موجب کاهش احساس درد شده و حس سرخوشی و آرامش را در فرد تقویت میکند؛ درست به همین دلیل است که موجب میشود پتانسیل سوء مصرف و اعتیاد توسط این دارو، در بیمار تقویت شود
تاریخچه مصرف مرفین
اولین بار در سال 1804 بود که مرفین توسط فردی بنام فردریش سرتورنر که یک داروساز آلمانی بود، از تریاک استخراج شد و نام آن برگرفته از یک کلمه یونانی بنام "Morpheus" به معنی خدای خواب در اساطیر یونان، نامگذاری شد.
همانطور که عنوان شد، این داروی مخدر از ترکیبات اصلی موجود در تریاک بوده و 10 الی 15% از وزن تریاک را تشکیل میدهد. بنابراین ترک این مخدر، مانند ترک تریاک از چالش های بسیاری برخوردار است.
اشکال مختلف مرفین
مرفین به اشکال مختلفی در دسترس است که عبارتند از :
قرص یا کپسول : به منظور مصرف در دوزهای کنترل شده
شربت یا محلول خوراکی : برای بیمارانی که توان مصرف قرص را ندارند
تزریقی به شکل آمپول و یا سرم : به منظور استفاده بیمارستانی در بیمارانی که دردهای شدید دارند
شیاف : در موارد خاص
کاربردهای مرفین
مرفین به دلیل اثرات کاهش درد، در پزشکی کاربرد دارد. برخی از مهمترین کاربردهای مرفین عبارتند از:
1- تسکین دردهای حاد
از این دارو به منظور کاهش دردهای شدید مانند دردهای پس از عمل جراحی، سوختگی، شکستی استخوان و یا دردهای زایمان (با احتیاط فراوان به دلیل تاثیر بر جنین) استفاده میگردد.
2- مراقبت های تسکینی و ضد درد
استفاده از این دارو به منظور کاهش دردهای ناشی از بیماری های لاعلاج مانند سرطان پیشرفته مرسوم است. این دارو به بیماران کمک میکند که آرامش بیشتری داشته و علائم دردناک بیماری کاهش پیدا کند .
3- مدیریت درد های شدید
استفاده از مرفین به منظور کاهش دردهای شدید و طولانی مانند دردهای سرطانی و یا بیماری های مزمن مانند آرتریت روماتوئید شدید یا نوروپاتی که با مسکنهای معمولی کنترل نمیشود، کاربرد دارد.
4- بیهوشی و آماده سازی برای جراحی
مرفین یک داروی بیهوشی است که به منظور ایجاد آرام بخشی و یا بیهوشی در بیماران قبل از عمل جراحی استفاده میشود.
5- کاربرد در شرایط خاص
مرفین یک داروی کنترلی است که در کنترل تنگی نفس در بیماری های پیشرفته مانند نارسایی قلبی یا انسداد ریه کاربرد دارد.
همچنین به منظور کنترل سرفه های شدید در بیماری های خاص، قابل تجویز است.
مدت زمان خارج شدن مورفین از بدن
مورفین یک داروی مخدر قوی است که برای تسکین دردهای شدید استفاده میشود. پس از مصرف، مورفین به سرعت وارد سیستم گردش خون شده و اثرات تسکینی خود را اعمال میکند. زمان ماندگاری مورفین در بدن به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله میزان مصرف، روش مصرف، وضعیت سلامتی فرد و متابولیسم شخص. بطور کلی، نیمه عمر مورفین بین 2 تا 4 ساعت است، که به این معناست که پس از این مدت، نیمی از دوز مصرفی مورفین از بدن حذف میشود.
چرا ترک مرفین مهم است؟
حال سوال اینجاست که با توجه به تاثیرات آرام بخشی و ضد درد مرفین، چرا ترک آن از اهمیت برخوردار است و در صورت ادامه مصرف، چه عوارضی در انتظار فرد است؟ در پاسخ بدین سوال باید گفت که ترک مرفین به دلیل ایجاد وابستگی مصرف، بروز علائم جسمانی و روانی، اوردوز و تخریب زندگی فرد، از اهمیت بالایی برخوردار است. در صورت ادامه مصرف مرفین پس از بهبودی و بدون تجویز پزشک، خطرات جدی موجب آسیب وارد آوردن به جسم و روان و ایجاد مشکلات اجتماعی برای فرد خواهد شد.
علائم اعتیاد به مرفین
علائم اعتیاد به مرفین، زمانی آشکار میگردد که فرد از نظر جسمانی و روانی وابسته به این داروی مخدر شده باشد.
در ادامه به بررسی نشانه های اصلی اعتیاد به مرفین خواهیم پرداخت :
1- علائم جسمانی اعتیاد به مرفین
یبوست شدید
کاهش وزن
تنفس آهسته
خواب آلودگی غیر عادی
ایجاد تحمل : به منظور رسیدن به همان اثرات قبلی، لازم است تا دوز بیشتری مصرف گردد
2- علائم روانی اعتیاد به مرفین
تحریک پذیری
اضطراب
افسردگی
نوسانات خلقی غیر عادی
کاهش تمرکز
آشفتگی در صورت عدم مصرف
هوس شدید : میل شدید به مصرف مجدد، حتی در زمانیکه نیازی به مصرف دارو وجود ندارد
3- علائم رفتاری اعتیاد به مرفین
مصرف غیر مجاز دارو به معنی استفاده بدون نسخه یا فراتر از میزان تجویز شده و یا تهیه مرفین از منابع غیر قانونی
صرف هزینه های غیر منطقی برای بدست آوردن دارو
بی توجهی به مسئولیت های فردی و اجتماعی
انزوای اجتماعی
رفتارهای پرخطر مانند مصرف مرفین با دیگر مخدرها مانند الکل
عوارض مصرف مرفین
عوارض مصرف مرفین متعدد بوده و از جنبه های مختلف مورد بررسی قرار میگیرد:
1- عوارض کوتاه مدت مصرف مرفین
این عوارض معمولا بلافاصله یا چند ساعت پس از مصرف بروز پیدا میکنند. (توجه داشته باشید که عوارض کوتاه مدت، حتی در صورت مصرف تحت تحویز پزشک نیز ممکن است بروز پیدا کنند)
خواب آلودگی و گیجی
تهوع و استفراغ
یبوست
سرگیجه و ضعف
تعریق و خارش پوست
مردمک های تنگ
احساس سرخوشی و آرامش موقت
کاهش تنفس
2- عوارض بلند مدت مصرف مرفین
وابستگی و اعتیاد
مشکلات گورشی مانند یبوست، انسداد روده، کاهش اشتها و سوء تغذیه
آسیب به سیستم تنفسی که منجر به آسیب های مغزی یا قلبی میگردد
اختلالات روانی مانند افسردگی، اضطراب، تحریک پذیری، کاهش تمرکز یا کاهش حافظه
ضعف سیستم ایمنی بدن
بروز مشکلات کبدی و کلیوی خصوصا در صورتیکه با مصرف دیگر مواد مخدر مانند الکل همراه گردد
اختلالات هورمونی که منجر به کاهش میل جنسی، ناباروری و یا مشکلات قائدگی میگردد.
تخریب روابط اجتماعی و مشکلات مالی
3- عوارض اوردوز
علائم اوردوز که ناشی از مصرف بیش از حد مصرف است عبارتند از :
تنفس بسیار کند یا نامنظم
پوست سرد و مرطوب
خواب آلودگی شدید یا بیهوشی
کما یا مرگ
روش های ترک مرفین
روش های ترک مرفین برای هر بیمار متفاوت بوده و با توجه به شرایط فردی بیمار اعم از سلامت جسمانی و روانی، میزان دوز و شدت مصرف و عوارض به وجود آمده، یکی از آن ها مورد انتخاب قرار میگیرد. برخی از مهمترین روش های ترک مرفین عبارتند از :
1- ترک مرفین در منزل
ترک خانگی مرفین به طور معمول به دو شکل انجام میگیرد: ترک ناگهانی و ترک تدریجی
در ترک ناگهانی، همانطور که از نام آن نیز پیداست، فرد به یکباره، مصرف مرفین را قطع مینماید. در این روش از ترک، علائمی مانند درد عضلانی، تهوع و اضطراب بروز پیدا میکند.
در روش دوم که ترک تدریجی است، دوز مصرفی به تدریج کاهش یافته تا علائم ترک قابل تحمل تر باشد.
ترک در منزل برای افرادی که وابستگی خفیف داشته و از سلامت جسم و روان برخوردارند مناسب است. با این حال به دلیل بروز علائم ترک و احتمال بازگشت به مصرف مجدد، بهتر است تا مراحل ترک، زیر نظر متخصص ترک اعتیاد و یا پزشک، صورت پذیرد.
2- ترک مرفین در کلینیک ترک اعتیاد آکسون (سم زدایی تدریجی)
ترک مرفین در کلینیک ترک اعتیاد آکسون، به روش سم زدایی تدریجی انجام میگردد. در این روش از ترک، بیمار تحت نظارت مستقیم پزشکان و کادر درمانی بوده و سم زدایی از بدن در طی مدت 7 روز بستری (درصورت وجود علائم، با نظر پزشک ممکن زمان بستری افزایش پیدا کند) انجام میپذیرد.
توجه داشته باشید که ترک مرفین در کلینیک ترک اعتیاد آکسون به شکل ترک کامل ماده مخدر و بدون جایگزینی است (چرا که متاسفانه در برخی کلینیک ها، مرفین با دیگر داروها نظیر متادون و یا بوپرنورفین که جزو داروهای اعتیاد آورند جایگزین میگردد).
در طی مدت بستری، کلیه علائم ترک اعم از درد، بی قراری و اضطراب توسط پزشکان و روان شناسان مجموعه مورد بررسی و پایش قرار گرفته تا این عوارض به حداقل برسند. علاوه بر این، خدمات روان شناختی به منظور تغییر رفتارها و پیشگیری از بازگشت به مصرف مورد ارائه قرار میگیرد.
این روش از ترک، برای افرادی با اعتیاد شدید یا طولانی مدت، کسانی که بیماریهای جسمی یا روانی همراه دارند، یا افرادی که در ترکهای قبلی ناموفق بودهاند، بهترین گزینه است، زیرا ایمن، جامع، و با نظارت حرفهای است.
3- ترک مرفین با داروهای جایگزین
در این روش از ترک، مرفین با داروهای جایگزین مانند متادون، بوپرنورفین، یا نالترکسون جایگزین شده تا علائم ترک و هوس مصرف را کاهش داده و میل به مصرف مجدد را خنثی نماید.
این روش از ترک مرفین مناسب برای افرادی است که وابستگی متوسط تا شدید داشته و به دنبال ترک تدریجی بدون درد هستند.
توجه داشته باشید که این روش از ترک، حتما زیر نظر متخصصین ترک اعتیاد انجام شود تا از بروز وابستگی های جدید به داروی مخدر دیگر جلوگیری گردد. همچنین لازم است تا داروهای جایگزین، محدود به دوز تجویز شده پزشک باشد تا از بروز عوارض مصرف این داروها جلوگیری به عمل آید.
4- ترک مرفین با مشاوره و روان درمانی
روان درمانی شامل روش های مختلفی همچون درمان شناختی – رفتاری (CBT) ، مشاوره و خانواده درمانی است .
این روش از ترک، معمولا با روش سم زدایی تدریجی ترکیب شده تا اثر بخشی بیشتری را به همراه داشته باشد.
روان درمانی در کلینیک آکسون، پس از مرحله ترک جسمانی مرفین انجام شده و به منظور پیشگیری از مصرف مجدد ارائه میگردد.
بکارگیری روش روان درمانی و مشاوره، مناسب برای افرادی است که اعتیادشان ریشه در مشکلات روانی مانند استرس یا تروما دارد.
بهترین روش ترک مرفین
انتخاب بهترین روش ترک مرفین، به عوامل مختلفی همچون شدت اعتیاد، وضعیت سلامت جسمانی و روانی فرد، دسترسی به امکانات پزشکی و همچنین حمایت های عاطفی از فرد بستگی دارد. اما با توجه به تمام این نکات، بر اساس شواهد و تجربیات فردی، ترک مرفین در کلینیک ترک اعتیاد، یکی از امن ترین و موثرترین روش های ترک این داروی مخدر به حساب می آید.
اما چرا ترک مرفین در کلینیک ترک اعتیاد، یکی از برترین روش های ترک محسوب میشود؟
کلینیک های ترک اعتیاد با برخورداری از تجهیزات پزشکی و تخصصی در زمینه ترک اعتیاد، اعم از تجهیزات و لوازم ترک اعتیاد، همکاری با متخصصین این حوزه و امکان ارائه خدمات روان شناسی و روان درمانی، موجب طی مراحل ترک ماده اعتیاد آورد در محیطی ایزوله میگردند.
مدت زمان ترک مرفین
مدت زمان ترک مرفین شامل دو مرحله : سم زدایی جسمانی (خروج مرفین از بدن) و بهبودی روانی (مدیریت وابستگی روانی و پیشگیری از بازگشت) است. بطور کلی :
مرحله سم زدایی جسمانی :
مرفین به طور متوسط نیمه عمر ۲ تا ۴ ساعت دارد، به این معنی که در عرض چند ساعت از بدن دفع میشود. اما متابولیتهای آن ممکن است تا ۲ تا ۴ روز در بدن باقی بمانند.
علائم ترک حاد (مثل درد عضلانی، تهوع، اضطراب، و تعریق) معمولاً در ۶ تا ۱۲ ساعت پس از آخرین دوز شروع میشوند، در روزهای ۲ تا ۴ به اوج میرسند، و تا ۵ تا ۷ روز کاهش مییابند.
بطور کلی ، سمزدایی کامل جسمی در اکثر افراد ۱ تا ۲ هفته طول میکشد، اما در موارد اعتیاد شدید یا مصرف دوزهای بالا ممکن است تا ۳ هفته ادامه پیدا کند..
مرحله بهبود روانی :
سندرم پس از ترک حاد : علائمی مثل افسردگی، اضطراب، خستگی، و هوس مصرف ممکن است از چند هفته تا چند ماه (معمولاً ۱ تا ۶ ماه) ادامه داشته باشند.
بهبودی کامل روانی: بسته به شدت اعتیاد و حمایتهای دریافتی (مانند مشاوره روان شناختی)، بهبودی کامل ممکن است ۶ ماه تا چند سال طول بکشد.
هوس مصرف: میل به مصرف مرفین ممکن است تا سالها در موقعیتهای استرسزا یا با محرکهای محیطی (مثل دیدن مواد) ظاهر شود.
مدت زمان ترک مرفین در کلینیک ترک اعتیاد آکسون
درمان بصورت سم زدایی تدریجی با 7 روز بستری و درصورت وجود علائم، با نظر پزشک ممکن زمان بستری افزایش پیدا کند.
عوارض مرفین در بیماران سرطانی
عوارض مصرف مرفین در بیماران سرطانی و راههای مدیریت آن
مرفین به عنوان یک داروی اپیوئیدی قوی برای تسکین دردهای شدید در بیماران سرطانی استفاده میشود، اما میتواند عوارض متعددی را در این دسته از بیماران، ایجاد کند. عوارض جسمانی شامل یبوست شدید، تهوع و استفراغ، خواب آلودگی، کاهش تنفس، و خستگی است که در بیماران سرطانی به دلیل ضعف جسمانی ناشی از بیماری یا درمانهایی مثل شیمی درمانی تشدید میشود.
عوارض روانی مانند اضطراب، افسردگی، گیجی، یا حتی توهم (بهویژه در بیماران مسن) و خطر وابستگی روانی نیز وجود دارد. در طولانی مدت، مرفین ممکن است سیستم ایمنی بدن فرد را نیز ضعیف کند، با داروهای سرطان تداخل ایجاد کند، یا خطر اوردوز را در بیماران با مشکلات کبدی و کلیوی افزایش دهد. این عوارض میتوانند کیفیت زندگی بیمار را کاهش دهند و نیاز به مدیریت دقیق دارند.
مدیریت عوارض مرفین در بیماران سرطانی نیازمند نظارت پزشکی حرفهای است. کلینیکهای تخصصی مانند آکسون با تنظیم دوز دقیق مرفین، استفاده از داروهای کمکی (مثل ضد یبوست یا ضد تهوع)، و ارائه مشاوره روان شناختی برای مدیریت اضطراب و افسردگی، عوارض را به حداقل میرسانند. در صورت وابستگی به مرفین، برنامههای سم زدایی تدریجی تحت نظارت پزشکی در کلینیک آکسون به بیماران کمک میکند تا با کمترین عوارض ترک کنند. خدمات پیشرفته مانند تحریک مغناطیسی مغز (rTMS) و حمایتهای روان شناختی در آکسون نیز به بهبود سلامت روانی و جسمی بیماران سرطانی کمک میکند.
روش های سنتی کاهش علائم مصرف مرفین در بیماران سرطانی
جدای از روش پزشکی ، میتوانید از روش های سنتی به منظور کاهش علائم مصرف مرفین در بیماران سرطانی استفاده نمایید.
۱. مصرف دمنوشهای گیاهی برای کاهش یبوست و تهوع
در طب سنتی، دمنوشهایی مانند نعناع، زنجبیل، یا بادرنجبویه برای کاهش عوارض گوارشی مرفین مانند یبوست و تهوع توصیه میشوند. دمنوش زنجبیل میتواند تهوع را تسکین دهد، در حالی که نعناع و بادرنجبویه به بهبود عملکرد روده و کاهش نفخ کمک میکنند. برای یبوست، مصرف دمنوش خاکشیر یا آلو با آب گرم نیز در طب سنتی ایرانی رایج است، زیرا ملین طبیعی محسوب میشوند. این روش برای بیماران سرطانی که یبوست شدید ناشی از مرفین را تجربه میکنند مناسب است، اما باید با پزشک هماهنگ شود تا با داروهای دیگر تداخل نداشته باشد یا باعث اسهال نشود.
۲. ماساژ درمانی برای کاهش درد و استرس
ماساژ درمانی، که در طب سنتی ایرانی و چینی (مثل طب فشاری) سابقه طولانی مدت دارد، میتواند به کاهش دردهای عضلانی، استرس، و اضطراب ناشی از مصرف مرفین کمک کند. ماساژ آرام با روغنهای گیاهی مانند اسطوخودوس یا بابونه میتواند به آرامش بیمار و بهبود خواب کمک کند. این روش برای بیماران سرطانی که خواب آلودگی یا اضطراب ناشی از مرفین را تجربه میکنند مناسب است، اما باید توسط فرد آموزش دیده انجام شود و از فشار زیاد در نواحی حساس بدن بیمار اجتناب شود. چرا که میزان تحمل در در این دسته از بیماران بشدت پایین است.
۳. رژیم غذایی برای تقویت بدن
در طب سنتی ایرانی، رژیم غذایی متعادل با مصرف غذاهای گرم و مقوی مانند سوپهای حاوی حبوبات (مثل عدس)، آبگوشت با گوشت گوسفند، و میوههای خشک (مثل انجیر و آلو) برای تقویت بدن و بهبود ضعف ناشی از مرفین توصیه میشود. مصرف عسل و آب میوههای طبیعی (مثل آب انار) نیز میتواند به بهبود انرژی و کاهش خستگی کمک کند. این روش برای بیماران سرطانی که به دلیل مرفین دچار ضعف یا کاهش اشتها شدهاند مناسب است، اما باید با وضعیت گوارشی بیمار و درمانهای سرطان هماهنگ باشد.
هشدار
راهکارهای سنتی باید تحت نظر پزشک یا متخصص طب مکمل انجام شوند، زیرا بیماران سرطانی ممکن است با شرایطی حساس (مانند ضعف کبد یا کلیه) روبرو باشند.
این روشها جایگزین درمانهای پزشکی (مانند سم زدایی یا داروهای ضد تهوع) نیستند و باید به عنوان مکمل استفاده شوند.
کلینیک ترک مرفین
کلینیک ترک مرفین آکسون به عنوان یکی از مجهزترین و بهترین کلینیکهای ترک اعتیاد در ایران و خاورمیانه، با مجوز رسمی از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، خدمات تخصصی و جامعی برای ترک مرفین ارائه میدهد. این کلینیک با تکیه بر تیمی حرفهای شامل روان پزشکان متخصص ترک اعتیاد، روان شناسان، متخصصین علوم اعصاب شناختی، و پزشکان متخصص قلب، ریه و عفونی، به همراه پرستاری شبانه روزی، محیطی امن و آرام برای درمان اعتیاد به مرفین فراهم میکند. آکسون با امکانات بیمارستانی پیشرفته، نظیر بخش ICU، هتلینگ ۵ ستاره، و فضاهای درمانی مجزا برای بانوان و آقایان، رویکردی علمی و شخصی سازیشده را برای ترک مرفین بدون بازگشت دنبال میکند. این کلینیک با تأکید بر حذف کامل ماده مخدر (بدون جایگزینی با مواد دیگر مثل متادون) و ترکیب درمانهای جسمی و روانی، به بیماران کمک میکند تا به بهبودی پایدار دست یابند.
در صورتیکه تصمیم بر ترک این داروی مخدر گرفته اید، همین حالا با ما در تماس باشید ...