آیا افراد معتاد به هروئین خشن هستند؟
۱۴۰۰-۰۷-۱۷
کلینیک ترک اعتیاد
ابتلا به اعتیاد تقصیر چه کسی است؟
۱۴۰۰-۰۷-۲۷

کلینیک ترک اعتیاد آکسون، مرکز ترک اعتیاد آکسون: سوء مصرف کوکائین، عوارض روانی و جسمانی متعددی برای مصرف کننده به همراه دارد اما یکی از عوارض جانبی رایج سوء مصرف کوکائین، ایجاد اختلال در خواب است که در این مقاله به بررسی تاثیر مصرف کوکائین بر اختلال خواب خواهیم پرداخت. متاسفانه، اختلال در خواب ممکن است ماه ها پس از قطع مصرف کوکائین نیز ادامه داشته باشد. تحقیقات مختلف نشان داده است که مصرف کوکائین، عادات خواب را تحت تأثیر قرار می دهد. به طور ویژه ای، مصرف کوکائین با بی خوابی و کاهش نیاز به خواب ارتباط تنگاتنگی دارد.

حتما مطالعه کنید: کوکائین

نحوه تاثیر گذاری کوکائین بر خواب

کوکائین به عنوان یک ماده محرک باعث بی خوابی و تمایل به بیدار ماندن می شود. در واقع، یکی از نشانه های سوء مصرف کوکائین، کاهش نیاز به خواب است. محرومیت از خواب ممکن است شدید باشد، خصوصاً زمانی که فرد با اعتیاد به کوکائین دست و پنجه نرم می کند. کوکائین ممکن است جنبه های مختلف عادت خواب فرد را دچار اختلال کند، از جمله:

زمان خوابیدن

کل مدت زمان خواب

حرکات تند چشم در خواب

خواب عمیق یا خواب با موج آهسته

تاثیر مصرف کوکائین بر اختلال خواب

تاثیر مصرف کوکائین بر اختلال خواب

مصرف کوکائین و ریتم های شبانه روزی

انسان ها دارای یک ساعت داخلی هستند که به آنها کمک می کند تا با تغییرات زمان تاریکی و روشنایی کنار بیایند. این ساعت داخلی در هسته سوپراکیاسماتیک (SCN) در هیپوتالاموس مغز واقع شده است. هسته سوپراکیا سماتیک (SCN) ریتم روزانه دمای بدن، تغذیه، ترشح هورمون و عملکرد ایمنی بدن را حفظ می کند.

هسته سوپراکیاسماتیک از سیگنال های موجود در محیط مانند طول روز، در دسترس بودن غذا و دما استفاده می کند و ریتم شبانه روزی را با این تغییرات تطبیق می دهد. زمانی که این ریتم ها با مشکل مواجه شوند، الگوی خواب را نیز دچار اختلال کرده و باعث ایجاد اختلال در ریتم شبانه روزی خواب خواهند شد. سوء مصرف کوکائین ممکن است بر مسیرهای مغزی که در حفظ ریتم شبانه روزی نقش مهمی را ایفا می کنند، تأثیر منفی بگذارد و این امر باعث اختلال در چرخه خواب و بیداری می شود. علاوه بر این، برخی از متخصصان بر این باورند که اختلالات خواب با ایجاد عودهای احتمالی ممکن است بر مصرف مواد مخدر تأثیر بگذارد.

تاثیر مصرف کوکائین بر اختلال خواب

اگرچه مطالعات در مورد نحوه تاثیر گذاری سوء مصرف مواد بر الگوی خواب مورد بررسی قرار گرفته است، اما تعداد کمی از متخصصان، به طور مستقیم تأثیر مواد مخدری مانند کوکائین را بر ساعت شبانه روزی بررسی کرده اند. کوکائین نیز مانند سایر موادی که مورد سوء مصرف قرار می گیرد، باعث ایجاد اختلال در الگوی خواب می شود. این نشان می دهد که احتمالاً بر ریتم شبانه روزی نیز تاثیر خواهد گذاشت. علاوه بر این، اختلال در الگوی خواب معمولا حتی پس از ترک کوکائین نیز ادامه دارد.

حتما مطالعه کنید: ترک کوکائین

مصرف کوکائین احتمالاً ریتم شبانه روزی را نیز تحت تأثیر قرار خواهد داد و فرد را وسوسه خواهد کرد تا در زمان های خاصی به مصرف این مواد روی آورد. علاوه بر این، مصرف کوکائین فعالیت هسته سوپراکیاسماتیک (SCN) را با تأثیر بر پاسخ های آن به نشانه های مختلف، مانند روشنایی، نشانه های فیزیولوژیکی و غذا، تحت تأثیر قرار خواهد داد. بنابراین کوکاٸین قادر به برهم زدن چرخه های خواب و بیداری است.

تاثیر مصرف کوکائین بر اختلال خواب

تاثیر مصرف کوکائین بر اختلال خواب

آیا مصرف کوکائین باعث ایجاد اختلال در ریتم شبانه روزی خواب می شود؟

تعیین اینکه سوء مصرف کوکائین منجر به ایجاد اختلال در ریتم شبانه روزی خواب می شود یا بالعکس کمی دشوار است. با این وجود، مطالعات مختلف نشان داده اند که افرادی که به مدت طولانی کوکائین مصرف می کنند، از مشکلات بیشتری مانند بی خوابی و پرخوابی رنج می برند.

کوکائین و نارکولپسی

ناركولپسی (میل شدید و ناگهانی به خواب) یک نوع اختلال خواب است كه موجب می شود افراد در طول روز بسيار احساس خواب آلودگی كنند. افرادی که از نارکولپسی (میل شدید و ناگهانی به خواب) رنج می برند، ممکن است مواد محرکی مانند کوکائین را برای بیدار ماندن مصرف کنند.

پروویجیل (مودافينيل)، گاهی اوقات برای درمان اختلال مصرف كوكائين و اختلال همزمان ناركولپسی مصرف می شود. به همین دلیل، ممکن است برخی از مردم از ارتباطی که بین کوکائین و ناركولپسی وجود دارد، شگفت زده شوند. اگرچه از یک دارو می توان هم برای درمان اختلال مصرف کوکائین و هم درمان اختلال نارکولپسی استفاده کرد، اما ارتباط واضح و روشنی بین کوکائین و نارکولپسی وجود ندارد.

خود درمانی نارکولپسی با مصرف کوکائین

مطالعات بسیار کمی در مورد سوء مصرف کوکائین در افراد مبتلا به نارکولپسی انجام شده است. با این وجود، یک مطالعه نشان داد که هیچ تفاوتی در مصرف کوکائین بین افراد مبتلا به نارکولپسی و افرادی که مبتلا به نارکولپسی نبودند یافت نشد.

پروویجیل

پروویجیل به عنوان درمان اختلال مصرف کوکائین و نارکولپسی در حال حاضر هیچ درمان خاصی برای ناركولپسی وجود ندارد، اما قابل درمان است. پروویجیل (مودافينيل)، یکی از انواع روش های درمانی است که توسط سازمان غذا و دارو (FDA) برای اختلال نارکولپسی مورد تایید قرار گرفت. این دارو محرکی است که سیستم عصبی مرکزی را تحت تاثیر قرار می دهد. پزشکان اطلاعی از عملکرد دقیق پروویجیل در افراد مبتلا به نارکولپسی ندارند، اما آنها می دانند که اثرات تحریک کنندگی آن موجب افزایش هوشیاری می شود. پزشکان همچنین می دانند که پروویجیل، میزان دوپامین (همان ماده شیمیایی مغز که توسط داروهایی مانند کوکائین افزایش می یابد)، را افزایش می دهد. با این وجود، پروویجیل دوپامین را به اندازه سایر محرک ها افزایش نمی دهد.

اگرچه پروویجیل برای درمان مصرف کوکائین مورد تایید سازمان غذا و دارو (FDA) قرار نگرفته است، اما پزشکان دریافتند که پروویجیل می تواند برای برخی از افرادی که با کوکائین دست و پنجه نرم می کنند مفید واقع شود. پزشکان تصور می کنند این به این دلیل است که پروویجیل سطح مواد شیمیایی مغز (دوپامین و گلوتامات) را تحت تأثیر قرار می دهد.

اگرچه تمام مطالعات نشان نمی دهند که پروویجیل به افرادی که کوکائین مصرف می کنند کمک می کند، اما مطالعات دیگری نشان می دهد که پروویجیل اثراتی مانند موارد زیر را نشان می دهد:

کاهش علائم ترک کوکائین

کاهش میل به مصرف کوکائین

کاهش سرخوشی ناشی از مصرف کوکائین

تاثیر مصرف کوکائین بر اختلال خواب

تاثیر مصرف کوکائین بر اختلال خواب

کوکائین و بی خوابی

محرک هایی مانند کوکائین موجب افزایش میزان دوپامین در مغز می شود. این انتقال دهنده عصبی، باعث افزایش مدت زمان هوشیاری و بیداری می شود، به همین دلیل مصرف کوکائین ممکن است احتمال بی خوابی را افزایش دهد. فردی که با مصرف بیش از حد کوکائین دست و پنجه نرم می کند ممکن است به یک اختلال شدید خواب نیز مبتلا شود.

اثرات بی خوابی پنهانی

ترک مصرف کوکائین با پدیده ای به نام بی خوابی پنهانی مرتبط است. با این شرایط، مردم گزارش می دهند که پس از پایان مصرف کوکائین، خواب آنها بهتر شده است، اما در واقع آزمایشات مرتبط با خواب نشان می دهد که برعکس بدتر شده است. به طور معمول، برای افرادی که از اعتیاد به کوکائین بهبودی می یابند دشوار است که به طور دقیق حدس بزنند که چه مدت طول می کشد تا به خواب بروند و چه مدت در طول شب بیدار هستند.

معکوس کردن اثرات کوکائین بر خواب

پزشکان هنوز در حال مطالعه داروهایی هستند که ممکن است به اختلال خواب ناشی از مصرف کوکائین کمک کنند. باز هم، پروویجیل یک درمان امیدوار کننده محسوب می شود زیرا دوپامین را مسدود می کند و ممکن است موجب بهبود خواب عمیق در برخی افرادی که با اختلال مصرف کوکائین دست و پنجه نرم می کنند، شود

به مرور زمان، ترک مصرف کوکائین بهترین روش برای بهبود چرخه خواب و بیداری است. اگرچه علائم زودرس ترک کوکائین ممکن است باعث خواب آلودگی شود که منجر به خواب بیش از حد شود، اما معمولا دوام زیادی نخواهد داشت. هفته ها، ماه ها یا حتی ممکن است بیشتر طول بکشد تا بدن بتواند آسیب ناشی از مصرف کوکائین را در چرخه خواب و بیداری معکوس کند.

معمولا کوکائین تا مدت ها پس از ترک مصرف نیز به چرخه خواب آسیب خواهد رساند. اگرچه اختلال خواب ممکن است تا مراحل اولیه ترک کوکائین ادامه داشته باشد، اما با ادامه دادن به اجتناب از مصرف کوکائین، چرخه خواب و بیداری بهبود خواهد یافت. به عنوان مثال، برخی تحقیقات نشان می دهند که مدت زمان خواب در افرادی که حدود دو ماه از ترک مصرف کوکائین آنها گذشته باشد، بهبود خواهد یافت.

سخن پایانی

سوء مصرف کوکائین ممکن است طاقت فرسا باشد. تمایل زیاد به مصرف کوکاٸین و عوارض جانبی مانند اختلالات خواب ممکن است باعث شود شما احساس ناامیدی کنید. با این وجود روانپزشک متخصص ترک اعتیاد و تیم روانشناسی کلینیک ترک اعتیاد آکسون، به عنوان بهترین کلینیک ترک اعتیاد تهران آماده خدمت رسانی به شما عزیزان می باشد. اگر شما یا یکی از عزیزانتان با اعتیاد به کوکائین دست و پنجه نرم می کنید، همین امروز با یکی از کارشناسان مرکز ترک اعتیاد آکسون تماس بگیرید تا اطلاعاتی را در مورد گزینه های درمانی مختلف که ممکن است برای شما مفید باشد، در اختیار شما قرار دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *