کلینیک روانپزشکی
اختلالات سایکوتیک چیست؟
۱۳۹۹-۰۲-۰۶
قرص دوغی
کپسول دوغی یا قرص فلفلی چیست؟
۱۳۹۹-۰۲-۰۶

کلینیک اعصاب و روان آکسون ، کلینیک روانپزشکی آکسون : در مقاله اختلالات سایکوتیک چییست؟ با این دسته از بیماری‌های روانی آشنا شدیم و دانستیم که افراد مبتلا به این نوع از اختلالات روانی ارتباط خود با واقعیت را از دست می‌دهد. در مقاله پیش‌رو با یکی از مهم‌ترین و فراگیر ترین اختلالات این دسته بیماری روانی یعنی اسکیزوفرنی را بررسی می‌کنیم.

حتما مطالعه کنید: بیماری روانی چیست؟

اسکیزوفرنی چیست؟

اسکیزوفرنی یا شیزوفرنی یک بیماری روانی مزمن و جدی است که روی شیوه تفکر، احساس و رفتار فرد مبتلا تاثیر می‌گذارد. این بیماری مانند دیگر بیماری‌های ذهنی شایع نیست ولی فرد مبتلا را می‌تواند ناتوان کند.

فردی که به اسکیزوفرنی مبتلاست در فکر کردن، نشان دادن عواطف ضعیف می‌شود. اکثر افرادی که به این بیماری مبتلا هستند دیگر مشکلات روانی مثل افسردگی، اضطراب و حتی اختلالات مصرف مواد اعتیادآور را نیز دارند.

این اختلال بر جامعه و به‌ویژه خانواده فرد مبتلا تأثیرات فراوانی می‌گذارد، زیرا این افراد بسیاری از توانایی های خود را از دست می‌دهند، این افراد دریافتن شغل و حتی مراقبت از خود دچار مشکل می‌شوند، از طرفی باورهای اشتباهی درباره اسکیزوفرنی شایع است و مردم رغبتی برای صحبت کردن و یا همراهی در درمان این اختلال پیدا نمی‌کنند.

علائم اسکیزوفرنی

  • هذیان: باورهای غلطی که بیمار بر آن اصرار دارد و با دلیل و برهان نیز نمی‌توان او را قانع کرد به‌عنوان‌مثال فرد بیمار باور دارد که می‌تواند ستاره‌ها را کنترل کند
  • توهم دیداری یا شنیدار: در اغلب موارد بیماران صداهایی را می‌شوند یا تصاویری می‌بینند که وجود خارجی ندارد
  • گفتار درهم: فرد نمی‌تواند صحیح هدف، منظور و یا خواسته‌اش را بیان کند
  • انزوای اجتماعی: دوری از محیط‌های اجتماعی مثل محل کار یا تحصیل
  • رفتار آشفته: مانند نامرتب لباس پوشیدن ، گریه کردن
  • بی‌احساسی: توانایی خود در بروز احساسات و عواطف را از دست می‌دهند
بهترین کلینیک اعصاب و روان

انزوای اجتماعی

شیوع اسکیزوفرنی

معمولاً این بیماری در اواخر نوجوانی که سال‌های بحرانی اجتماعی یک نوجوان است شروع می‌شود طبق آماری که وجود دارد در حدود 40 درصد از مردان و 23 درصد از زنان مبتلا نشانه‌های بیماری تا قبل از 19 سالگی خود را نشان داد.

از هر ۱۰۰۰ نفر، تقریبا ۷ یا ۸ نفر در طول زندگی‌شان به اسکیزوفرنی مبتلا خواهند شد. در مردان اسکیزوفرنی معمولا در سنین 10 الی 25 سالگی و در زنان 25 تا 35 سالی بروز می‌کند.

همانطور قبلا هم اشاره کردیم اسکیزوفرنی بیماری مزمنی است که می‌تواند فرد را بسیار ناتوان کند، تشخیص به موقع بیماری می‌تواند برای بیمار تعیین کننده باشد، کلینیک اعصاب و روان آکسون با حضور روانپزشک و روانشناس متخصص اختلالات سایکوتیک می‌تواند در زمینه تشخیص برای مراجعین عزیز باشد.

شباهت و تفاوت اسکیزوفرنی با دیگر بیماری‌های روانی

نشانه‌های روان‌پریشی ممکن است در اختلالات دیگر نیز دیده شود مانند اختلال دوقطبی، اختلال شخصیت مرزی یا مسمومیت یا جنون ناشی از مواد اعتیادآور. توهمات در اختلال توهم در اختلال اضطراب اجتماعی، اختلال شخصیت دوری گزین نیز وجود دارد.

همچنین اختلال شخصیت اسکیزوفرنی با اختلال وسواسی نیز همراه است، هرچند وسواسی که در OCD از توهمات اسکیزوفرنی رخ می‌دهد را به سختی می‌توان تشخیص داد. بیماری‌ها و اختلالات روانی شباهت بسیاری به یکدیگر دارند و تاکید همیشگی ما بر این بوده که برای تشخیص بهتر است به یک کلینیک روانپزشکی معتبر مراجعه کنید.

دلایل ابتلا به اسکیزوفرنی

دلیل خاص و مشخصی برای اسکیزوفرنی پیدا نشده و محققین عوامل ژنتیکی و زیست محیطی را در بروز و پیشرفت اسکیزوفرنی موثر می دانند.

ژنتیک

ژنتیک یکی از عوامل مهم در ابتلا به این بیماری است تا حدی که برخی پزشکان معتقدند که بزرگ‌ترین خطر برای پیشرفت این اختلال داشتن فامیل درجه اول مبتلا به اسکیزوفرنی است.

عوامل زیست محیطی

عوامل زیست محیطی متفاوتی باعث بروز و یا پیشرفت این بیماری می‌شود مانند محیط زندگی فرد، مصرف مواد اعتیادآور و عوامل استرس‌زا قبل از تولد. ظاهرا سبک و شیوه تربیتی والدین تاثیر چندانی ندارند ولی افرادی خانواده‌ای حمایتگر دارند موقعیتی به مراتب بهتری نسبت به دیگرا افراد دارند، همچنین زندگی در محیط شهری و بلوغ خطر ابتلا به اسکیزوفرنی را افزایش می‌‌دهد.

عواملی زیست محیطی که نقش مهمی در بروز علائم اسکیزوفرنی ایفا می‌کند عبارتند از:

  • انزوای اجتماعی
  • مهاجرت مرتبط با سختی‌های اجتماعی
  • تبعیض نژادی
  • اختلال در خانواده
  • مشاهده خشونت والدین
  • سوء استفاده بدنی، عاطفی و جنسی
  • مصرف مواد اعتیاد آور
  • بیکاری
  • کمبود شرایط مسکن

مصرف مواد اعتیادآور و اسکیزوفرنی

طبق برخی مشاهدات مصرف برخی از مواد اعتیادآور مانند ماری جوانا و حشیش، کوکائین، شیشه، ال اس دی می‌تواند ریسک ابتلا یا پیشرفت اسکیزوفرنی را بیشتر کند.

طبق مطالعات و تحقیقاتی که در این زمینه شده حدود نیمی از افرادی که به این بیماری مبتلا شده‌اند بیش‌ازحد مواد مخدر یا الکل مصرف کرده‌اند.

ماری جوانا با بالا رفتن میزان وابستگی و افزایش دوز مصرف به‌طور چشمگیر خطر ابتلا و پیشرفت اسکیزوفرنی را بیشتر می‌کند، اینکه مصرف حشیش یکی از عوامل مؤثر در بروز اسکیزوفرنی است را بسیاری از متخصصین قبول دارند.

همچنین مصرف موادی مانند کوکائین، آمفتامین، و به میزان کمتری الکل می‌تواند باعث بروز جنون جوانی می‌شود که شباهت زیادی به اسکیزوفرنی دارد، البته به عنوان علت این بیماری شمرده نمی‌شود، افراد مبتلا به اسکیزوفرنی بیشتر از جمعیت عمومی نیکوتین مصرف می‌کنند.

آکسون ، بهترین کلینیک اعصاب و روان در تهران به موازات درمان بیماری اعصاب و روان به درمان اعتیاد نیز می‌پردازد. کلینیک ترک اعتیاد آکسون یکی از معدود مراکز ترک اعتیاد در تهران است که امکانات لازم برای تشخیص و ترک اعتیاد را دارد و با توجه به شرایط فرد شیوه درمان لازم را به او ارائه می‌دهد.

بهترین کلینیک روانپزشکی

مصرف مواد اعتیاد آور و اسکیزوفرنی

تشخیص اختلال اسکیزوفرنی

هیچ آزمون و یا معاینه بالینی مشخصی برای تشخیص قطعی اسکیزوفرنی وجود ندارد. به همین دلیل پزشک متخصص با اطلاعاتی که از خانواده فرد به دست می‌آورد و بررسی علائم این بیماری را تشخیص می‌دهد.

امکان دارد پزشک برای بررسی و ارزیابی دقیق‌تر درخواست معاینات جسمی کند که شامل آزمایش‌های آزمایشگاهی برای ارزیابی سلامت جسمانی و پیشینه سلامت روانی فرد خواهد بود.

روانشناس نیز سلامت روانی و علائم فرد را بررسی می‌کند که تا از وجود و مدت‌زمان بروز این نشانه‌ها مطلع شود. همان‌طور که اشاره کردیم اسکیزوفرنی با برخی از بیماری‌های روانی دیگر شباهت دارد و به همین دلیل باید تمامی این مراحل برای تشخیص قطعی به‌دقت و زیر نظر فرد متخصص انجام شود.

روانشناس و روانپزشکی که بیمار را معاینه می‌کند باید شخصی بسیار حرفه‌ای و باتجربه باشد تا امر تشخیص و درمان به‌درستی طی شود. درمانگران کلینیک آکسون که بی‌شک بهترین کلینیک روانپزشکی در تهران است تخصص و تجربه لازم در تشخیص درمان بیماری روانی اسکیزوفرنی را دارند.

درمان اسکیزوفرنی

با توجه به اینکه علت اصلی این بیماری ناشناخته است درمان اولیه بیشتر روی کنترل و از بین بردن نشانه‌های آن تمرکز دارد. تجویز داروهای ضد روان‌پریشی برای کاهش و کنترل علائم بیماری است.

بستری بیمار در کلینیک اعصاب و روان نیز در موارد وخیم بیشتر صورت می‌گردد و یا در صورتی خود فرد داوطلبانه بخواهد در یک کلینیک شبانه روزی اعصاب و روان بستری شود تا نظارت بیشتر و بهتری روی درمان بیماری باشد؛ امروزه بستری بیمار به صورت طولانی‌مدت اتفاق نمی‌افتد و هرچند در برخی موارد شاید نیاز باشد بیمار مدت طولانی برای بهبودی بستری باشد.

کلینیک آکسون که بی شک بهترین کلینیک روانپزشکی در سراسر کشور است امکانات لازم برای بستری بیماران اعصاب و روان را در اختیار دارد. امکاناتی مانند مراقبت‌های بیست‌ و چهار ساعته و بستری در محیطی آرام و لوکس و بدون تشویش، حضور مداوم درمانگر.

بهترین کلینیک اعصاب و روان

روان درمانی در اسکیزوفرنی

برخی بیماران به درمان طولانی‌مدت نیاز دارند و همچنین مشخص‌شده روان‌درمانی تأثیر مثبتی در بهبود و کنترل این افراد دارد. جلسات روان‌درمانی بلندمدت به همین منظور برای این افراد تدوین می‌شود. درصد کمی نیز می‌توانند به‌تنهایی و با کمک درمان‌های فردی تعداد جلسات را کاهش دهند.

سخن آخر

فرد مبتلا به اسکیزوفرنی ارتباط خود با واقعیت را از دست می‌دهد، دچار هذیان و توهم می‌شود گرچه علت اصلی این بیماری مشخص نشده ولی محققین دلایل متعددی را در بروز این اختلال مؤثر می‌دانند از ژنتیک گرفته تا عوامل زیست‌محیطی و حتی سوءمصرف مواد اعتیادآور. درمان اصلی برای این اختلال مصرف داروهای ضد روان پرشی و دوره‌های طولانی‌مدت روان‌درمانی است.

کلینیک شبانه‌روزی اعصاب و روان آکسون روانپزشک و روانشناس حرفه‌ای همکاری می‌کند که حضور مستمر در مرکز دارند، پرستاری بیست و چهار ساعته و به همراه امکانات رفاهی و لوکس تنها بخشی از خدمات این کلینیک روانپزشکی است. یکی دیگر از مزایایی این مرکز اعصاب و روان اختصاص فضایی مجزایی برای بانوان است.

کلینیک آکسون به موازات درمان بیماران اعصاب و روان به درمان بیماران اعتیاد و ارائه خدمات ترک اعتیاد مانند سم‌زدایی سریع و سم زدایی فوق سریع نیز می‌پردازد برای اطلاع از خدمات با مشاورین ما تماس بگیرید.

18 Comments

  1. ارشد فتاحی گفت:

    با عرض سلام و احترام . اینجانب به نوبه ی خود از مطالبی برای بالا بردن اطلاعات افراد در سایت خود قرار داده اید نهایت تشکر و امتنان را دارم. و چون احتمالا چنین مشکلی دار م امیدوارم مراجعه به کلینیک آکسون مشکلم در این زمینه حل شود.اطلاعات شما برای افرادی مثل اینجانبب خیلی ارزشمند است.

  2. ایرج گفت:

    سلام… من اختلال اکسیزوفرنی دارم چیکار کنم ـ

  3. داودی گفت:

    سلام
    فرزندم اختلال اسکیزوفرنی داده لطفآ راهنمایی کنید
    آیا مرکز خدمات روان درمانی و روانشناسی در این خصوص انجام میده

  4. علی گفت:

    با سلام ببخشید در خانواده ما پدر بزگم مبتلا به پارکینسون بسیار خفیفی هست و خاله مادرم هم دچار وسواس عملی هست و دختر خالم در سن ۱۲ سالگی میگفت که من شمارو از دور مبینم و… و دختر خالم ۳ سال از بنده بزرگتر هستند ایشون کامل درمان شدند بدون اینکه به دکتر یا روانپزشک مراجعه کنند و به عقیده ایشون این مباحث البته جسارت نباشه به دلیل بلوغ هم میتونه باشه بنده به دلیل نگرانی فراوان به روانپزشک مراجعه کردم و دکتر به من گفت که وسواس فکری داری و من یه جایی خونده بودم که افرادی گه در خانواده خود افراد مبتلا به اسکیزوفرنی یا سایکوز ندارند احتمال ابتلا آن ها به این بیماری ها کمتر از۱ درصد است با در نظر گرفتن اینکه فرد مورد نظر به الکل یا مواد مخدر حتی لب هم نزده و با در نظر گرفتن اینکه فرد دچار هیچ گونه بیماری های مغزی عصبی یا هورمونی نیست آیا باز هم احتمال دارد که فرد به بیماری های اسکیزوفرنی یا سایکوز مبتلا شود من خیلی میترسم لطفا راهنماییم بکنید ممنون

  5. شیوا گفت:

    سلام ممنون بابت مطالب خوبتون. ببخشید همسر من یهو این علائم را پیدا میکنه و نمیدونم توی گذشته چی هست که مدام میگه ما را میکشن و مارا نابود میکنن و دشمن خیلی زیاد دارم وخیلی اروم و بی سر وصدا میشه اصلا خرف نمیزنه. شاید توی سال ۱ یا دوبار این جوری میشه و من واقعا عصبی میشم چون خانواده اش از من پنهان میکنن و چند روز میبرنش بیرون شهر و ازش مراقبت میکنن. این مریضی راه درمانش چیه

    • مسیح گفت:

      مطمئن شوید که مصرف مواد ندارد اکثر اوقات بدلیل مصرف شیشه توهم در بر میگیرد
      داداش منم همینطور بود که بعد فهمیدیم مصرف مواد داره و دروغ میگه دشمن دارم و منو میخوان بکشن

  6. Yasi گفت:

    سلام .
    خیلی ممنون
    اطلاعات مفیدی بود اما مشکل “خود شخص من” چیز دیگه ایه که متاسفانه در کلینیک شما اشاره ای بهش نشده . حتی قسمتی که علائم مشابه به علائم این بیماری رو گفتید ، اون بیماری نبود!
    راستش من صد در صد مطمئنم که اختلال خیال پردازی دارم!
    اما این بیماری جدیده و خیلی از روانشناس ها و متخصص ها از این بیماری به طور اوصولی اطلاعات ندارن و راه درمانش رو ندارن!
    من واقعا دارم عذاب میکشم و به یک درمان جدی نیاز دارم. خواهش میکنم اگه در کلینیک شما فردی هست که از این بیماری اطلاعات دقیق داره و میتونه کمکم کنه ، به من بگید تا مراجعه کنم . صد در صد کلینیک شما عالیه اما اینقدر این موضوع بهم فشار آورده و داره میاره ، که برام مهم نیست چه کسی درمانم میکنه! لطفا کمک کنید .

  7. ؟? گفت:

    ممنون از مطالبتون … بیماری سختی هستش و اطرافیان بیمار مثل خود بیمار تحت فشار قرار میگیرن. چون اگر بیماری پیشرفت کرده باشه، هیچ جوره نمیشه مریض رو قانع کرد که طرز تفکر و فکری که میکنه اشتباه هست و مشکلات دیگه ای که یکی دوتا نیست. خدا به همه بیماران و خانواده هاشون صبر بده.

  8. لیلی گفت:

    سلام همسر من چند ساله دچار توهم شده و میگه تحت آزمایشه و کنترلش میکنن و تو دنیا کارهایی میکنن تا تاثیرشو روش آزمایش کنن و از این حرفها و دکتر نمیره و میگه راستشو میگه و نیازی به دکتر نداره و گاها عصبی میشه و گاها مدام میره میافرت گاها جایی نمیره و همش خونست کارشم ول کرده و نمیره چند سال خوب شد و دیگه از اون حرفها نمیزد ولی باز تازگیها شروع کرده و میگه من اسکیزوفرنی ندارم من واقعا آزمایش میشم و چند سالی که چیزی نگفتم داشتم باهاشون مبارزه میکردم و خیلی برام سخت بود و اینا خیلی میترسم و مدام کارم شده گریه کردن ننیدونم باید چیکار کنم دکترم که نمیره خواهشا کمکم کنید

  9. فاطمه گفت:

    سلام کسی که دارو رسیپیریدیون4 مصرف میکنه ازداوج باهاش خطرناکه ?

  10. سارا گفت:

    سلام روانپزشکم در من تشخیص افسردگی اساسی سایکوافتیک داده ایا سایکو افتیک همون اسکیزوفرنی هستش؟ من یه حس در درونم هست من اسمش رو گذاشتم صدای بی صدا یعنی صدایی که حرف نمیزنه ولی من را مدام ترغیب به خودکشی میکنه ایا میشه گفت این اسکیزوفرنی هستش؟

  11. الهام گفت:

    سلام این بیماری اعصاب وروان واقعا همه رو بدبخت کرده من برادرم حتی سیکار هم نمیکشید ولی مبتلا به سایکور هاد شد وسی فروردین اخرش بابا و مادرم وکشت و منم رخمی کرد رندکی همیشه اون جیزی که فک میکنیم نمیشه الان بابت این ماحرا خوددم تحت درمان هستم

  12. MA گفت:

    سلام من یه نوجوان ۱۸ ساله هستم که هر از گاهی تو یلحظه یجوری میشم یه صدایی یه کسی بهم میگه کسی که کنارشم و بکشم یا خفش کنم … دیر به دیر این اتفاق میفته و وقتی که تنهام بیشتر رخ میده.. لطفا پاسخ بدید خواهش میکنم

  13. کیمیا گفت:

    من هم دچار چنین مشکلی هستم، خیال پردازی بیش از حد اما نمی‌دونم باید چی کنم، گمان می‌کنم به علت سن بلوغم هست ولی خب چجوری باید کنترل کنم؟ شخصیت های خیالی توی ذهنم باعث میشن احساسات مختلفی نسبت بهشون پیدا کنم و واقعاً نمی‌دونم باید چیکار کنم از درس و زندگی افتادم و خیلی منزوی شدم و فشار زیادی روی منه، تروخدا کمکم کنین لطفاً کمکم کنید

  14. هومن گفت:

    سلام
    من بیماری اسکیزوفرنی دارم فقط اینو بهتون بگم به صداهایی که تو گوشتون زمزمه میشه توجه کنید و یا اجرا کنید قطعا شما رو تا مرز خودکشی و مرگ پیش میبرد

  15. مریم گفت:

    سلام خسته نباشید
    خواهر من یازده ساله اسکیزوفرمی داره بستری شد و داروی ریسپریدون و بی پریدون براش تجویز شد الان خوبه فقط تا حالا مادرم ازش مراقبت می کردن
    متاسفانه مادرم فوت شدن الان تنها شده پیش ما هم دوست نداره بیاد تصمیم گرفتیم یه خانم و بیاریم به عنوان هم خونه با هم زندگی کنن بنظرتون کار درستیه ؟؟
    سوال بعد اینکه آیا مراکزی هست کع از بیماران اسکیزوفرمی مراقبت کنن و شرایط خوبی و براشون فراهم کنن که رو به بهبود برن و اماده بشن اجتماع؟؟

  16. سارا گفت:

    سلام مادرم ۳۱ ساله اسکیزو داره دارو هم مصرف میکنه ولی چندساله که این دارو روش اثر نمی کنه دیگه خسته شدم همیشه باید مراقبش باشیم ریسپریدون۴ و تری هگزیفیندل ۲ مصرف میکنه و به سختی میاد پیش پزشک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *